сряда, 5 декември 2018 г.

Ролята на HIFU при рак на щитовидната жлеза


Ракът на щитовидната жлеза е рядко злокачествено заболяване, при което различаваме четири основни типа:

Папиларен карцином, който е най-често срещания, в 4 от 5 случая и обикновено се появява при млади жени под 40-годишна възраст.

Фоликуларен карцином  се наблюдава веднъж на всеки 10 случая и засяга хора в по-напреднала възраст.

Медуларен карцином се характеризира със силен генетичен компонент и се среща веднъж на всеки 20 случая.

Анапластичен карцином – това е най-редкият и най-агресивен от четирите типа. Честотата му е един път на 100 случая и се появява обикновено между 60 и 80 годишна възраст.

Лечението на рака на щитовидната жлеза е оперативно, при което се отстранява цялата жлеза или част от нея. Пациентът трябва да бъде запознат с рисковете, които крие всяка операция на щитовидната жлеза, защото тя играе огромна роля в основния жизнен обмен и метаболитната активност на целия организъм, включително и мозъка. При оперативно премахване на жлезата е необходимо пациентът доживотно да е под наблюдение и хормонално лечение.

И тук, търсенето на по-щадящи терапии продължава да занимава учените. Високоинтензивният фокусиран ултразвук вече се наложи като добра алтернатива на хирургията при лечението на много видове рак – доброкачествени и злокачествени тумори, в това число и възли на щитовидната жлеза. Започнаха вече проучвания за приложението му и при рак щитовидната жлеза.

Едно предклинично проучване разглежда използването на фокусиран ултразвук върху папиларни  клетки на щитовидната жлеза, които са култивирани в растежна среда със или без етанол. Пробите са били подложени на фокусиран ултразвук с различен интензитет. След това е анализирана тяхната жинеспособност. Клетъчните култури, отглеждани в етанол и третирани с високоинтензивен ултразвук, са показали най-малка жизнена способност.

Учените са обнадеждени, че терапия HIFU има огромен потенциал да се превърне в основна опция за лечение на пациенти с рак на щитовидната жлеза. Нека да изтъкнем отново предимствата: високоинтензивният фокусиран ултразвук се насочва с прецизна точност към тумора и предизвиква аблация, без да уврежда околните здрави тъкани. Напълно неинвазивен, без разрези, без кървене и опасност от инфекции, без йонизиращо лъчение, запазва целостта на органа и нормалните му функции.

В университета в Хонг Конг се организира клинично изпитание за лечение на папиларен микрокарцином на щитовидната жлеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар