сряда, 15 март 2017 г.

Рак на черния дроб и терапия HIFU


Хепатоцелуларен карцином (НСС)

Ракът на черния дроб е тежко заболяване, което за съжаление се среща доста често. Макар, че може да бъде и първичен, в повечето случаи ракът на черния дроб е вторичен (метастатичен). Първо се образува рак в някоя друга част на тялото и след това чрез кръвния поток се пренасят злокачествени клетки в черния дроб. Ракът на черния дроб се образува обикновено вследствие на рак на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове.

Симптомите при рак на черния дроб са: хепатит, болка в дясното подребрие, загуба на тегло, липса на апетит, висока температура, гадене и повръщане, слабост и изтощение, подуване на черния дроб и корема.

По принцип лечението на рака на черния дроб е трудно. Конвенционалната медицина използва следните методи:

Ø Ако туморът е сравнително малък и се намира в единия лоб на черния дроб, се препоръчва хирургично лечение и химиотерапия

Ø Лъчетерапия

Ø Биологична терапия – използват се механизмите на имунната система, за да се предизвика реакция спрямо туморните клетки; може да бъде съчетана както с химиотерапия, така и с лъчетерапия

Ø Трансплантация на черен дроб е възможен изход в някои случаи за спасение на пациента

Може ли методът HIFU да бъде приложен при рак на черния дроб?  

Високоинтензивният фокусиран ултразвук (HIFU) е одобрен за лечение на рак на черния дроб в Китай, Европа, Япония, Южна Корея, Куба и има десетки хиляди пациенти лекувани до този момент. Тези процедури са направени с HIFU като самостоятелна терапия или в съчетание с химиотерапия. Терапия HIFU доказано постига контрол на рака в краткосрочен и средносрочен план. Процентът на усложнения е много нисък в сравнение с този на утвърдените терапии. 

Напълно неинвазивна, без разрези и белези,  без загуба на кръв и инфекции, HIFU е ефективна и безопасна процедура с благоприятен изход за оцеляване.



Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл!

А тук имаме още няколко интересни статии за Вас: 



Няма коментари:

Публикуване на коментар