вторник, 7 март 2017 г.

Миома на матката и най-щадящата терапия


Най-често срещаното гинекологично заболяване е миома на матката. Размерите й варират от няколко сантиметра до толкова големи, че обхващат цялата матка и подуват корема. Обикновено имат сферична форма. Най-честите симптоми са: дисменорея, дискомфорт в таза, анемия, изпускане на урина, безплодие, чести възпаления на пикочните пътища.

Диагностирането им се осъществява посредством ултразвук. Често пъти миомите на матката се откриват съвсем случайно по време на рутинен чек-ап при пациентки без оплаквания.

В зависимост от разположението им в матката, различаваме 3 вида миоми:

Субсерозни – развиват се от външната част на маточната мускулатура и продължават своя растеж извън матката към коремната кухина

Субмукозни – развиват се към маточната кухина, най-често водят до сериозни симптоми и причиняват кръвоизливи, свързват се с безплодие и спонтанен аборт

Интрамурални – най-честата форма на миомни възли,  развиват се в рамките на самата маточна стена и водят до нейното значително уголемяване

Θεραπεία HIFU
Конвенционалната терапия е инвазивна (отворена хирургия) и миниинвазивна (хистероскопия и лапароскопия) и се определя в зависимост от разположението и големината на миомните възли, а също така от симптомите и възрастта на пациентката.

Каква е ролята на терапия HIFU при лечение на миома? Това е най-щадящата терапия, защото е безвредна, запазва целостта на матката и детеродната способност на жената. 

Чрез насочен с прецизна точност високоинтензивен ултразвук към миомния възел, се постига умъртвяване на патологичната тъкан (аблация). След известен период от време умъртвените клетки се поглъщат или изхвърлят от организма. По време на процедурата не се налага пълна упойка. Използва се лека седация, за да може пациентката да е спокойна и отпусната, но контактна. Не се усеща болка.

В 99% от случаите пациентките с мимома на матката са подходящи за терапия HIFU.

Усложненията, които е възможно да възникнат са само 1,5% и завръщането към нормалния ритъм на живот е от 2 до 4 дни. Поради тази причина се очаква HIFU да стане най-често прилаганата неинвазивна терапия при миома на матката на световно ниво.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А за да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира най-горе в дясно! 

Тук имаме още няколко интересни статии за Вас:






     
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар