вторник, 25 април 2017 г.

Болестта на Алцхаймер и терапия HIFU


Австралийски изследователи излязоха с неинвазивна ултразвукова технология, която изчиства мозъка от невротоксични амилоидни плаки - структури, които са отговорни за загубата на паметта и намаляването на когнитивната функция при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Ако човек страда от болест на Алцхаймер, това обикновено е резултат от натрупване на два вида лезии - амилоидни плаки и неврофибриларни възли.

Амилоидните плаки представляват натрупване на патогенно вещество в невроните, което се нарича бета-амилоид.

Неврофибриларните възли са съставени от снопчета двойни спираловидни влакна, които се различават по размер и състав от нечифтните влакна, намиращи се в нормалните неврони. Установена е връзка между броя на неврофибриларните възли и степента на умствена деградация.

Около 50 милиона души в по света страдат от болестта на Алцхаймер.

Екип от Queensland Brain Institute (QBI) в Куинсланд излезе с доста обещаващо решение за отстраняването на амилуидните плаки.
В една публикация в Science Translational Medicine, екипът описва техниката, като използва определен тип ултразвук, наречен фокусиран терапевтичен ултразвук, който неинвазивно излъчва звукови вълни в мозъчната тъкан.

Чрез осцилация тези свръх-бързи звукови вълни са в състояние леко да отворят кръвно-мозъчната бариера, която представлява слой, предпазващ мозъка от бактерии и да стимулират микроглиалните клетки на мозъка. Тези клетки играят ролята на чистачи по отстраняване на отпадъците и стимулирането им посредством високоинтензивен ултразвук, ги прави способни да изчистят токсичните бета-амилоидни плаки, които са отговорни за най-лошите симптоми на болестта Алцхаймер.

Екипът съобщава, че 75% от лекуваните мишки напълно възстановяват паметта си, като не се наблюдава никакво увреждане на заобикалящата здрава мозъчна тъкан. Мишките показали по-добра производителност в три насоки: лабиринт, тест за разпознаване на нови предмети и припомняне на местата, които трябва да избягват.

„Ние сме изключително развълнувани от този нов подход в лечението на болестта Алцхаймер, без да използваме терапевтични лекарства, каза Jürgen Götz в прессъобщение. - С думата пробив често се злоупотребява, но в този случай смятам, че това наистина променя основно нашите възгледи относно лечението на тази болест и предвиждам голямо бъдеще за този метод."

Екипът планира да започне експериментална програма за хора, болни от Алцхаймер през 2017 г.

Източник: radio interview

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази информация с приятелите си!

Ние ще продължаваме да Ви информираме за всички новини, свързани с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

А тук имаме още няколко интересни статии за Вас:

Ектопия (раничка)
на маточната шийка
и терапия HIFU
Без скалпел!
Хирургията на 21-ви Век!
Защо някои хора
се разболяват от рак,
а други - не?


Няма коментари:

Публикуване на коментар