неделя, 23 април 2017 г.

Ектопия (раничка) на маточната шийка и терапия HIFU


Понятието „раничка" на маточната шийка е остаряло, но е придобило обществена популярност и се използва и до настоящия момент, макар и неправилно. Касае се за разположен по външната част на маточната шийка еднореден цилиндричен епител, който по произход е от канала на маточната шийка. Тъй като яркочервеният цвят на този епител рязко контрастира с цвета на околния многослоен епител, се създава впечатление за наличие на „раничка” на маточната шийка при оглед с невъоръжено око. В тази връзка по-правилно е феноменът да се нарича ектопия т.е. нормален епител разположен на нетипично място.

Маточната шийка е част от матката и осъществява връзката й с влагалището. Тя е подложена на съществени промени по време на бременността и особено при раждането, когато е възможно да понесе различни травматични увреждания.

Анатомично се разделя на ектоцервикс, разположен към влагалището и ендоцервикс или цервикален канал, който комуникира с маточната кухина. Ектоцервиксът е покрит с многослоен плосък епител, еднакъв с този на влагалището, а ендоцервиксът - с еднореден цилиндричен епител, подобен на ендометриума и произвеждащ обилно количество цервикална слуз.

При момичета преди настъпване на пубертета и при жени в менопауза границата между двата вида епител е невидима, поради това, че е изтеглена навътре в цервикалния канал. При жени в репродуктивна възраст под въздействие на високото ниво на женски полови хормони, епителът от ендоцервикса „изпълзява” навън и покрива различно голям участък от външната страна на маточната шийка. Той рязко се отличава от околната тъкан, без да става въпрос за никаква „раничка”.

От казаното става ясно, че този феномен представлява физиологичен процес, но в определени случаи, под въздействието на различни фактори, се превръща в болестен процес, който в най-тежката си форма представлява рак на маточната шийка. Изключителен клиничен интерес представлява границата, където се срещат двата вида епител. На това място протича непрекъснат процес на своеобразна „борба за надмощие” и преобразуване на цилиндричния епител в многослоен плосък, като процесът се нарича метаплазия.

Метаплазията е бавен и многоетапен процес, който преминава през различни фази на съзряване на епитела. Именно този съзряващ епител е „слабото място”, което подложено на въздействието на външни фактори, особено на НРV (Човешки папиломен вирус), може да претърпи промени, представляващи предраково състояние и като краен резултат развитие на карцином на маточната шийка.

Автор: Medik.Bg


Терапия HIFU се прилага при заболявания на маточната шийка и външните полови органи на жената и може напълно да замени хирургичното лечение. HIFU все повече се налага като предпочитан метод на лечение, защото е неинвазивен, безопасен и органосъхраняващ. 

За повече информация и контакти с нас: HURSAMED

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази информация с приятелите си!

Ние ще продължаваме да Ви информираме за всички новини, свързани с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

А тук имаме още няколко интересни статии за Вас:

Няма коментари:

Публикуване на коментар