понеделник, 27 март 2017 г.

Терапия HIFU при глаукома


Терминът глаукома е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася визуална информация от окото към мозъка.

В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане (ВОН). Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва повишеното очно налягане да се отъждествява с глаукома.

От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнема от зрението, назад не се връща.

Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора с диабет, сърдечно съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години, посетили очен кабинет. Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се, да се запази зрението на пациента.

Когато става въпрос за глаукома, лекарите обикновено пристъпват към хирургична операция или лазерна терапия. Двата метода имат ефект върху трабекулума - тъкан, която филтрира вътреочната течност. Хирургът може да ползва мини инвазивен метод, свързан с много фини разрези, или да направи микро "дупки" с лазер, за да намали вътреочното налягане.

Най-новият пробив в тази област обаче, е свързан с друг метод, при който се използва Високоинтензивен фокусиран ултразвук(HIFU). Чрез него се въздейства върху цилиарното тяло в окото (структурата, която произвежда вътреочната течност) и се постига намаляване на вътреочното налягане.

Високоинтензивен фокусиран ултразвук за лечение на глаукома е използван през 80-те и 90-те години. Независимо от доказателствата за ефективност и безопасност на процедурата, технологията е изоставена поради свръхсложността и продължителността на лечението (Therapeutic Ultrasound System, Sonocare Inc., Ridgewood, NJ). През последните години обаче  HIFU терапия за глаукома беше преосмислена след критични технически изменения и значителни подобрения във всички стъпки на процедурата. Днес тя се извършва амбулаторно за по-малко от 5 мин. с местна упойка. Целия престой на пациента в залата за терапия е не повече от 15 мин.

Компанията EYE TECH CARE разработва и предлага неинвазивни терапевтични медицински технологии за офталмологията. EyeOP1® е първият търговски медицински апарат на компанията за лечение на глаукома. EYE TECH CARE има за цел да отговори на нуждите на бързо развиващия се пазар, като предлага иновативна неинвазивна техника, която е изключително лесна за използване. Фирмата е със седалище в Лион, Франция.

За съжаление тази процедура все още не е налична за България.

Останете с нас! Ние ще продължаваме да ви информираме за всички новости, свързани с терапия HIFU. За да не изпуснете нито една публикация, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази информация с приятелите си!


Няма коментари:

Публикуване на коментар