четвъртък, 9 март 2017 г.

Най-често задаваните въпроси


Кои видове миомни възли могат да бъдат третирани с HIFU?
Повечето пациентки с миома на матката могат да се насочат към процедура HIFU като първи избор.

Какво трябва да знае пациентката преди процедура HIFU?
Не  трябва да е правен аборт през последните 3 месеца; не трябва да има възпаления във влагалището и малкия таз; не трябва да е в цикъл по време на процедурата; не трябва да е със спирала или друго контрацептивно устройство.

Има ли вероятност HIFU третирането да е неуспешно? Преди процедурата се прави симулативен преглед с цел да се селектират само подходящите случаи, за да бъде гарантирано, че ще е необходима една процедура. В редки случаи може да се наложи допълнителна процедура за постигане на желания резултат.
         
Включете се в групата ни
Мисия за здраве
Колко време трае манипулацията? Средно 2 до 3 часа, но времетраенето е строго индивидуално.

Какво се случва с умъртвената тъкан? Постепенно организмът сам  поглъща или изхвърля умъртвената тъкан за известно време, което също е строго индивидуално.

Има ли болка? По време на манипулацията пациентката може да усеща лек дискомфорт в областта на матката. Това е нормално и означава, че се постига желания резултат.

Каква упойка се поставя? Упойката е непълна и се нарича седация. Пациентката е успокоена, но в съзнание и е контактна  по време на процедурата.

Има ли болки след манипулацията? Може да има болка, подобна на менструалната за няколко дни, която се овладява с болкоуспокояващи.

Трябва ли да се спазва някакъв хранителен режим преди и след процедурата? Да, има специална препоръчителна диета, която трябва да бъде започната 4 дни преди процедурата.

Може ли да се спортува след процедурата и ако не колко време не е позволен спорт? По-добре е да се ограничи натоварването до първия контролен преглед, т.е. 1 месец след HIFU.

Трябва ли да се правят контролни прегледи след процедурата? Контролните прегледи са задължителни и са след 1, 3, 6 и 12 месеца.

Колко време след третиране с HIFU не трябва да се води полов живот? Ограничението за половите контакти е до 1 месец.

В кои случаи не се препоръчва HIFU аблация за отстраняване на миома? Има строго определени индикации за HIFU аблация. Те се преценяват на симулативния преглед индивидуално за всяка пациентка.

Колко време след HIFU аблация на миома може да се очаква изчезване на симптомите? Миомният възел постепенно се резорбира от организма и този период е индивидуален за всяка пациентка. Обикновено до година или малко повече при големите миоми.

След колко време може да се очаква забременяване? Това зависи от темповете, с които се възстановява матката. Ако всички други показатели са добри и миомата е единствен проблем за забременяване и успешно износване на бременността, най-общо казано бременност може да се очаква от 6 до 12 месеца след HIFU.


А колко време след манипулацията могат да започнат опитите за забременяване? Пациентката не трябва да забременява поне 6 месеца. Този период също е строго индивидуален! Зависи от размерите на миомните възли и от темповете, с които те намаляват.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се с формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар