вторник, 27 юни 2017 г.

Микробалончета и HIFU пренасят лекарства до мозъка


Докато в много части на света хората и лекарите все още се чудят какво е това HIFU терапия  и гледат подозрително на всеки нов метод за лечение, на други места броят на излекуваните по този метод продължава да расте непрекъснато. Наред с това учените работят упорито за разработването на нови приложения на фокусиран ултразвук (HIFU) при трудно лечими или нелечеми  според конвенционалната медицина заболявания.

Елиза Конофагу е професор по рентгенология и биомедицинско инженерство в университета Колумбия в Ню Йорк и е ръководител  на Лабораторията по ултразвукова еластография. Тя работи върху разработването на нови методи, както в образната диагностика, така и в областта на терапевтичните приложения на ултразвук при заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Тези заболявания са разположени дълбоко в мозъка и това е подходяща предпоставка за неинвазивното им лечение с фокусиран ултразвук.

Проф. Конофагу се занимава също с изследвания върху приложението на фокусиран ултразвук при лечение на тумори в гърдата и панкреаса. Заедно със своя екип тя разработва собствена медицинска апаратура за изследователските си нужди.

Целта е да се постигне внасянето на конкретна доза лекарство в мозъка чрез преодоляване на кръвно-мозъчната бариера с помощта на микробалончета и високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Кръвно-мозъчната бариера предпазва мозъка от проникване на вредни вещества, което естествено пречи и на проникването на лекарствата. Ето какво споделя проф. Конофагу:

„Ние изграждаме клинични системи за мозъка, гърдата и панкреаса и действаме да бъдат законно одобрени така, че да преминем към клиничното им приложение. Освен това, проучваме възможността за инжектирането на  микробалончета през носа за въздействието им в мозъка. Трябва да открием правилните лекарства за лечение на мозъка. След като лекарството премине през кръвно-мозъчната бариера все още трябва да е действащо и силно. Необходимо ни е лекарство, което работи и което е достъпно или фармацевтичната промишленост може да ни го предостави. Но не е толкова просто. Някои лекарства не са ефективни при Алцхаймер и причината е, че те не могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера. А все още не сме наясно, дали няма и друга причина за това?...

В началото се питахме, може ли да преминем през кръвно-мозъчната бариера, без да отваряме черепа? И го направихме. След това се чудехме, колко време е необходимо за да се затвори, след като сме я отворили?  И безопасно ли е? Затова всяка стъпка по пътя ни беше вълнуваща. Не само, че може да се отвори кръвно-мозъчната бариера безопасно, но едновременно с това се открива и потенциал за лечение на мозъка. Най-интересните открития не са интуитивни, защото наистина не ги очакваш. За да отворим кръвно-мозъчната бариера  ние активираме микробалончета  с фокусиран ултразвук. Не само трябва да ги активираме без да отваряме черепа, но трябва и да уловим тяхната реакция през черепа. Така че е необходимо, както да предаваме, така и да приемаме вълни през черепа. Но активирането на микробалончетата е механичен, а не термичен процес и образите от магнитния резонанс и еластографията не ни дават нужната  информация. Обаче ние открихме, че всъщност можем  да чуваме действията на микробалончетата през  непокътнатия череп и да установим дали се колебаят, понеже те изпращат обратно ултразвук. Това е наблюдение на кавитация.

Екипът  на лабораторията ми е около 25 души. Радваме се, че можем да работим с различни отдели на университета Колумбия: патология, неврология, неврохирургия, радиология, кардиология, съдова хирургия, онкология и др. Извън университета Колумбия мога да си сътруднича с Пол Дейтън от университета в Северна Каролина. Пол е разработил nanodroplets, които използваме в работата ни с кръвно-мозъчната бариера. Инжектираме тези микроскопични частици венозно в кръвния поток. След това използваме фокусиран ултразвук, за да ги разширим в микробалончета. Извън третираното място микробалончетата могат да причинят засенчване и да попречат на предаването на ултразвука. Но интересен е фактът, че можем да предизвикаме микробалончета избирателно там, където и когато са ни необходими.

Проф. Елиза Конофагу
Общото в нашата работа е неинвазивна, безкръвна и нейонизираща терапия и медицинско приложение на научните открития. Например,  не мога да повярвам, че инвазивната хирургия все още е единствената възможност за лечение на доброкачествени тумори. Трябват ни алтернативи и този високоинтензивен фокусиран ултразвук  може да се окаже най-добрата алтернатива. Ще отнеме много време докато се разбере как работи човешкият мозък, но не е необходимо да разбираме как действат лечението и механизмите му. Трябва да разработваме терапии…”

По материали от: FocusedUltrasoundFondation

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

А тук имаме още няколко интересни статии за Вас:

HIFU при
педиатрични тумори


Няма коментари:

Публикуване на коментар