петък, 27 октомври 2017 г.

Есенциален тремор и терапия HIFU


Участниците в проучването
с д-р Елиас в средата
Престижният вестник New England Journal of Medicine е публикувал резултати от първото проучване за лечение на есенциален тремор с Високоинтензивен фокусиран ултразвук.

А ето и ключовите констатации:

Ултразвукът може да се фокусира през скалпа и черепа без хирургическа намеса и с голяма прецизност. Извършва се малка аблация (стопяване) със среден размер 3-5 мм дълбоко в мозъка. В проучването са взели участие 15 души и са имали значително подобрение. След една година те отчитат добро качество на живот, без връщане на признаците на тремора.

Есенциалният тремор е най-често срещаното двигателно разстройство и може да предизвика силно смущение на ежедневната активност. 
За хората с есенциален тремор храненето е изключително трудно. Четирима от участниците в проучването не можаха изобщо да се нахранят от купата със зърнени храни, която им беше дадена преди HIFU процедурата. За щастие те можаха да го направят с лекота след това.

Водещ лекар в изследването беше д-р Джеф Елиас от Университета на Вирджиния. Въпреки, че проучването все още е на много ранен етап, резултатите са повече от впечатляващи. „Проект от такъв мащаб може да бъде възможен само с помощта на голям екип от клиницисти и изследователи. Горд съм, че Университета на Вирджиния се ангажира да събере най-добрите невролози в света, за да се справи с такъв голям проблем.” – отбелязва д-р Елиас.

При проведеното проучване най-честите нежелани реакции са били леки изтръпвания на лицето или пръстите, които в последствие са отшумели. Само при един от участниците е имало по-сериозен страничен ефект, като едно постоянно, не много комфортно усещане в единия показалец на ръката.

Също така д-р Елиас провежда първоначално клинично изпитание  за използване потенциала на фокусирания ултразвук при хора, страдащи от болест на Паркинсон и са резистентни към лекарства.

„Лечението на мозъка ни изправя пред невероятно сложни предизвикателства и показва, че фокусирания ултразвук може безопасно и ефективно да достига тъканта дълбоко през черепа, което е многообещаващо за началото на неинвазивно лечение на други неврологични заболявания, освен тремора.” казва Д-р Neal Kassell, основател на Focused Ultrasound Foundation

По материали от: UVAHeath

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.






Няма коментари:

Публикуване на коментар