петък, 23 август 2019 г.

HIFU – многообещаващо съвременно лечение при рак на простатата

Ракът на простатата, най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете, все по-често поставя лекари и пациенти пред дилема: от една страна, болестта убива хиляди хора всяка година; от друга страна хирургичното отстраняване на тумора или лъчетерапията често имат неприятни странични ефекти. Установено е, че някои пациенти, които не се подлагат на операция не стигат до влошаване на състоянието им.
В наши дни ракът на простатата се диагностицира в по-ранен стадий и това променя вариантите му за лечение. Наблюдава се нарастващ интерес към минимално инвазивните лечения.

Лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) се характеризира с прецизна точност, безопасност и ефикасност при борбата с болестта. Предимствата на метода включват липса на разрези и облъчване, възможност за фокално унищожаване (ограничено на едно място) на тумора, без да се засягат съседните здрави тъкани, има възможност за повторно лечение ако е необходимо и може да бъде приложен след други терапии, които са се оказали неуспешни.

Сегашното конвенционално лечение на рак на простатата често причинява намаляване на еректилната функция, инконтиненция на урина и други странични ефекти. Това е една от причините повечето лекари и пациенти да предпочитат лечение с по-малко странични ефекти, каквото е HIFU. 

Терапия HIFU е подходяща за локализиран рак на простатата на 1 и 2 етап. Трансдюсерът произвежда ултразвук с висока интензивност, който пътува през ректалната стена и се фокусира върху простатата. Този ултразвуков лъч генерира интензивна топлина, унищожавайки раковите клетки в целевата област, без да засяга околните здрави тъкани. Лечението продължава около три часа и обикновено се извършва под спинална анестезия. Методът се използва както за лечение на клинично локализиран рак на простатата, така и за лечение на рецидиви след външно облъчване.

В света има над 180 клиники, които прилагат методът HIFU, като повечето се намират в Европа. В България терапия HIFU се провежда в клиника Медикус Алфа, Пловдив, под опитното ръководство на д-р Рангел Старев.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с приложенията на високоинтензивен фокусиран ултразвук. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:


Нова неинвазивна
технология може
да замени ендоскопа
ALS: канадски
изследователи предприемат
голяма крачка напред
с фокусиран ултразвук
Фокусираният ултразвук
може да замени опиатите
предписвани с рецепта


Няма коментари:

Публикуване на коментар