петък, 13 юли 2018 г.

Фокусиран ултразвук при лечение на сърдечно-съдови заболявания


(Клинично изследване, което все още продължава)
Източник: FocusedUltrasoundFoundation

Хипертонията е основен рисков фактор за коронарна артериална болест, инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване и периферно съдово заболяване. До този момент предклиничните резултати са показали, че при пациенти с резистентна на лекарства хипертония, фокусираният ултразвук има потенциала да намали хипертонията чрез унищожаване на нервите, които контролират кръвното налягане и са разположени около артерията, водеща до бъбреците.

Атеросклерозата е хроничен възпалителен процес, който води до отлагането на плака в стените на артериите. Тези плаки са съставени главно от холестерол, имунни клетки, гладки мускули и евентуално калций. Тъй като атеросклерозата прогресира и плаката прогресивно стеснява артериите, някои пациенти могат да получат болка в гърдите, свързана с намален приток на кръв към сърцето. Въпреки че атеросклерозата може да бъде асимптоматична в продължение на десетилетия, тези плаки са склонни към разкъсване, което води до образуване на кръвни съсиреци в артериите, които са в състояние да блокират притока на кръв към жизненоважни органи, причинявайки смърт на тъканите в рамките на няколко минути. Клиничните прояви на атеросклерозата зависят от това кои области на васкуларната система са засегнати. Изследванията са показали, че ултразвуковата енергия може да причини вибрации, които или разрушават съсирек, или го правят по-лесно лекувани с тромболитична терапия. В идеалния случай това би позволило реперфузията (повторно оросяване) на запушени кръвоносни съдове поради атеросклероза. Този метод може да бъде прилаган за притока на кръв към областите на мозъка, засегнати от инсулт или лечение на артериална или дълбока венозна тромбоза.

Предсърдното мъждене представлява форма на неравномерен сърдечен ритъм и възниква когато електрическите сигнали, които контролират горните камери на сърцето (атриума), се десинхронизират с двете долни камери на сърцето (вентрикулите). Това води до слаб кръвен поток в тялото и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, инсулт и сърдечна недостатъчност. Епизодите на предсърдно мъждене могат да бъдат периодични или постоянни. За пациенти със сърдечни аритмии, фокусираният ултразвук има потенциал да блокира електрическия път от атриума до сърцето чрез термична аблация и да управлява ритъма при пациенти с хронично предсърдно мъждене и подобни състояния.


Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.



Няма коментари:

Публикуване на коментар