четвъртък, 2 август 2018 г.

Терапия HIFU за Болест на Паркинсон в Европа


Болестта на Паркинсон представлява прогресивно неврологично заболяване, при което се наблюдава дегенеративен процес в област от мозъка, наречена субстанция нигра. Основното нарушение е свързано с намаляване количеството на допамин. Той е важен невротрансмитер, който участва в предаването на информация между нервните клетки. Трите ключови симптоми при заболяването са тремор в състояние на покой, скованост и забавяне на движенията. Четвърти признак, който се проявява с напредване на заболяването е нестабилност на стойката. Възможно е да се появят нарушения в храносмилателната система и кръвното налягане, депресия, безсъние  и други функционални разстройства. С напредване на болестта треморът се задълбочава до състояние пациентът да не може да изпълнява ежедневните си задължения.

Болестта на Паркинсон попада в групата нелечими болести. За смекчаване на симптомите се прилага комбинация от лекарства, психотерапия, физиотерапия и неврохирургична намеса. Нов революционен метод за лечение болестта на Паркинсон е терапия HIFU. С помощта на фокусиран ултразвук се въздейства върху ключов център дълбоко в мозъка, което води до спиране на тремора. Процедурата е напълно неинвазивна, безвредна, без упойка, пациентът е в пълно съзнание и резултатите се проследяват в реално време. Продължителността е около 4 часа и пациентът остава в болницата само 2 дни. Макар, че на този етап въздействието на процедурата е едностранна (избира се доминиращата част), спирането на тремора подобрява драстично качеството на живот на пациента.

В сравнение с дълбоката мозъчна стимулация, HIFU е еднократна процедура. Не се изисква повторение, посещения за замяна на батерии и скъсани проводници или настройки на невростимулатора. Също така липсва съпътстващото увреждане на здрава тъкан или риск от инфекции, свързани с имплантирането на чуждо тяло.

Терапевтичната система ExAblate, произведена от InSightec, е одобрена от Европа за лечение на доминиращ тремор при болест на Паркинсон. 

Страните, които прилагат този метод са Испания, Италия, Швейцария и Израел.

За повече информация и евентуално лечение, пишете ни на email: hursamed@gmail.com. 

По материали от: FocusedUltrasoundFoundation

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:


Фокусиран ултразвук при
лечение на сърдечно-съдови
заболявания
Есенциален тремор
и терапия HIFU
Да получиш живота си обратно


Няма коментари:

Публикуване на коментар