вторник, 21 август 2018 г.

Лечение на есенциален тремор с HIFU

По материали от: 
FocusedUltrasoundFoundation

Есенциалният тремор е най-често срещаното двигателно нарушение. Изразява се в неконтролируемо треперене на ръцете, главата, гласа или други части на тялото. Състоянието обикновено се появява при възрастни хора и постепенно се влошава с напредване на годините. Треморът е най-силен при изнасяне на ръцете напред пред тялото, при изпълнение на фини дейности, като носене на чаша, използване на лъжица или писане, и спира когато ръцете са в покой. Стресът и емоционалното напрежение могат да влошат тремора.

Причината за поява на есенциален тремор е неизвестна. Все още не е установен генът, който причинява заболяването. Смята се, че есенциалният тремор е заболяване на мозъка, макар че при томографско изследване не се отчита патология. Така че няма специфичен диагностичен тест за есенциален тремор. По-голямата част от пациентите са с фамилна обремененост.

Есенциалният тремор попада в групата нелечими болести. Симптомите могат да бъдат облекчени с лекарствена терапия, но до пълно излекуване не се достига. Когато треморът е много тежък може да бъде приложена хирургична операция. Съвременната медицина използва четири метода за лечение на есенциален тремор: дълбока мозъчна стимулация (DBS), стереотактична радиохирургия (SRS), радиочестотна аблация (RFA) и високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Те са в състояние да намалят тремора на горните крайници с повече от 80% и са далеч по-ефективни от всяко налично лекарство.

Фокусираният ултразвук е напълно неинвазивен метод на таламотомия - процедура, при която се унищожава предварително определен малък обем мозъчна тъкан, съдържащ нервни клетки, причиняващи тремор. Това би могло да бъде ефективно лечение за някои пациенти. Извършва се, докато пациентът е в съзнание и не включва анестезия, разрези в скалпа, отвори през черепа или поставяне на електроди в мозъка. По време на тази терапия, третираните клетки в таламуса се наблюдават в реално време с използване на MR изображения. Високо прецизното лечение използва фокусирани лъчи от акустична енергия за загряване и унищожаване на предназначените клетки, без да уврежда съседните тъкани.

Повечето клинични проучвания за есенциален тремор с използване на фокусиран ултразвук са насочени към област в таламуса, включващ ядрото Vim, и се извършват само върху едната страна на мозъка. Последни проучвания в Швейцария показват безопасността и ефикасността при третиране на друга част от таламуса, наречена церебелоталамичен тракт (CTT), намиращ под таламуса. Трима от 21 пациенти в това проучване са лекувани както от дясната, така и от лявата страна, без особени нежелани реакции и отбелязват значително клинично подобрение. Това проучване доказва, че е възможна двустранна терапия при пациенти с есенциален тремор. За да научите повече за метода CTT, вижте уебсайта на Центъра за ултразвукова функционална неврохирургия в Solothurn, Швейцария.

Фокусираният ултразвук може да предложи следните предимства пред другите лечения на есенциален тремор:

Ø Неинвазивно еднократно лечение, което позволява на пациентите да се възстановят бързо и да се върнат към нормален живот (обикновено на следващия ден)
Ø В сравнение с RFA (радиочестотна аблация) или DBS (дълбока мозъчна стимулация), фокусираният ултразвук намалява риска от инфекция, увреждане на околните здрави тъкани и образуване на кръвни съсиреци
Ø Бързо спиране на симптомите (в реално време)
Ø Без йонизиращо лъчение, като по този начин се избягват страничните ефекти от излагане на радиация
Ø Фокусираният ултразвук може да бъде опция за медицински рефракторни пациенти с ЕТ (тези, които не реагират добре на лекарства) и не желаят да бъдат подлагани на инвазивни  хиругични методи

Терапевтичната система ExAblate, произведена от Insightec, получи одобрението на FDA за лечение на есенциален тремор в Съединените щати през юли 2016 г. Също така тя е одобрена за лечение на есенциален тремор в Европа (Швейцария, Италия, Испания), Корея, Канада, Израел, Япония и Русия.

За повече информация и евентуално лечение можете да ни пишете на email: hursamed@gmail.com

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:



Фокусиран ултразвук при
лечение на сърдечно-съдови
заболявания
Терапия HIFU за
Болест на Паркинсон
в Европа
Без скалпел!
Хирургията на 21-ви Век!


Няма коментари:

Публикуване на коментар