понеделник, 3 септември 2018 г.

Огромна аудитория в Китай наблюдаваше на живо отстраняване на миома с ултразвук в Плевен

По материали от: ChinaOrg, BNR и MU-Pleven


Доц. Добромир Димитров
приветства китайските зрители
„Ролята на хирурга, големият разрез и правилото, че колкото по-широко отвориш, толкова по-добра операция ще направиш, вече е тотално променена.“ - казва доц. Добромир Димитров, заместник декан на Медицинския факултет в Плевен.







На 23-25 август в китайския град Chongqing (Чинцун) бе проведено Smart China Expo - професионално изложение от най-висок световен стандарт и международна аудитория, включващо различни прояви като конференции, изложби и конкурси.

Голямо внимание от страна на посетителите привлече терапевтичната система Haifu, разработена в Китай за лечение на доброкачествени и злокачествени тумори. Терапевтичната система е известна в Китай под наименованието Haifu Knife, но названието й не отговаря на нейното действие, защото тя може да третира твърди тумори, намиращи се върху меки тъкани, без да прави разрези със скалпел или да навлиза в тялото с лапароскоп. Чрез ултразвук, който се намира извън тялото, фокусиран върху тумора в него и развивайки температура от 65-100 градуса по Целзий във фокусната точка, тя може да предизвика спонтанна и трайна некроза на тумора, без да уврежда околните здрави тъкани (терапия HIFU).

Мотото на компанията, създала тази терапевтична система е: ЛЕЧЕНИЕ, КОЕТО СВЕЖДА ВРЕДАТА ЗА ПАЦИЕНТА ДО МИНИМУМ

На изложението бяха поканени да участват с телекомуникационна връзка болници от България и Испания. Искаме да подчертаем, че България и Испания от няколко години прилагат метода HIFU за лечение на доброкачествени и злокачествени тумори, използвайки терапевтичната система на Chongqing Haifu Medical Technology, Китай.

Над 400 гости на изложението в Китай наблюдаваха на живо HIFU терапия на 3 см миомен възел, която бе извършена в болница „Света Марина“ Плевен. Лекарският екип бе ръководен от доц. Добромир Димитров. Това беше първият по рода си в света междуконтинентален телемост осъществен чрез софтуер, който също се използваше за първи път. Аудиторията можеше да наблюдава на живо екраните, които лекарският екип виждаше, положението на пациентката и действията на лекарите. Беше използвана много лека упойка и пациентката можеше да отговаря на въпросите, които й бяха задавани от публиката в Китай. Процедурата продължи около 45 мин., заедно с представянето на България, Медицинския факултет в Плевен, HIFU центъра „Света Марина“, лекарския екип и пациентката.

На другия ден гостите на изложението наблюдаваха отново на живо HIFU аблация на 4,5 см тумор, която се извършваше в Университетската болница в Барцелона (Испания). Процедурата беше проведена само за 15 минути.

Медицинският университет в Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на новатор и пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия, минимално инвазивната хирургия и телемедицината.  Като водещ образователен и научноизследователски център, днес висшето училище привлича все повече студенти от България и чужбина. Младите хора искат да се докоснат до иновациите и високотехнологичните решения, които се въвеждат ежегодно в обучението и клиничната практика. 

















Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:



Лечение на
есенциален тремор с HIFU
Без скалпел!
Хирургията на 21-ви Век!
Рак на панкреаса
и терапия HIFU



Няма коментари:

Публикуване на коментар