неделя, 9 септември 2018 г.

Глаукома и терапия HIFU, нов революционен метод


По материали от: FocusedUtasoundFoundation, EyeTechCare, HursamedHifu


Терминът глаукома включва група от дегенеративни заболявания, които протичат с характерни изменения в зрителното поле. В по-голямата част от случаите се наблюдава силно повишаване на вътреочното налягане, което води до увреждане на зрителния нерв. Ролята на зрителният нерв е да пренася визуална информация от окото към мозъка. Повишеното очно налягане не винаги означава, че е налице глаукома. И обратно, при някои по-редки форми на глаукома, вътреочното налягане е нормално. Обикновено процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и симптоми. С напредването на болестта се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Глаукомата се среща по-често при хора с диабет, сърдечно-съдови заболявания и фамилна обремененост. 

По-честите симптоми на болестта са: замъглено зрение и паяжина пред очите, цветни кръгове, които наподобяват дъгата, усещане за тежест и напрежение, чувство за дискомфорт в окото, лека режеща болка, лоша видимост в тъмни помещения.

Оставена без лечение болестта може да доведе до пълна слепота. Когато глаукомата бъде открита навреме, тя може да бъде овладяна и държана под контрол с подходяща терапия. Методите на лечение са: капки, които се поставят ежедневно, лазерна терапия, поставяне на импланти и фокусиран ултразвук  (HIFU). Към лазерна терапия се пристъпва когато въпреки продължителната употреба на капки, налягането не намалява. Когато и лазерната терапия се окаже неефективна може да се пристъпи към поставяне на импланти. Поставен в окото имплантът подобрява оттичането на вътреочната течност и намалява налягането. Чрез този механизъм се постига ефективен контрол на вътреочното налягане и овладяване на прогресията на глаукомата. Процедурата е инвазивна.

Терапия HIFU е нова революционна алтернатива на съществуващите терапевтични възможности, използвани за контролиране на вътреочното налягане. С помощта на фокусиран ултразвук се постига селективна некроза на части от цилиарното тяло, с което се постига намаляване на вътреочното налягане. Процедурата е напълно неинвазивна, провежда се под местна упойка и трае само 10 минути. Пациентът се изписва след един час. Всички пациенти с прогресивна глаукома могат да бъдат третирани с HIFU, независимо от тяхното предварително лечение. Системата EyeOP1®, произведена от френската компания  EYE TECH CARE е единствената терапевтична система одобрена за лечение на глаукома с фокусиран ултразвук. На този етап има само две страни в света, Франция и Италия, които прилагат метода HIFU за лечение на глаукома.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

За повече информация и лечение пишете ни на email: hursamed@gmail.com

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:


Статистика на третираните
с HIFU заболявания
Фокусиран ултразвук
при лечение на
сърдечно-съдови заболявания
Огромна аудитория в Китай
наблюдаваше на живо отстраняване
на миома с ултразвук в Плевен

Няма коментари:

Публикуване на коментар