неделя, 14 октомври 2018 г.

Възли на щитовидната жлеза, терапия с ултразвук



Щитовидната жлеза се намира в основата на шията и е отговорна за регулацията на основни жизнени процеси в целия организъм. Образуването на възли в щитовидната жлеза се дължи на нарушена хормонална функция в жлезата, водеща до структурни промени в клетките, образуващи малки възелчета в тиреоидния паренхим.

В повечето случаи възлите на щитовидната жлеза не предизвикват оплаквания. Често те се откриват случайно при ултразвуково изследване. В по-голямата си част възлите на щитовидната жлеза са доброкачествени.

Методи на лечение:

1.   Малките възли, които не увеличават размера си с времето се подлагат само на наблюдение
2.   С радиоактивен йод се лекува токсична многовъзлова щитовидна жлеза
3.   Лекарствена терапия се прилага когато е необходимо да се потисне хиперфункцията на щитовидната жлезата
4.   Хирургичното лечение е задължително при:
Ø възел, който е много голям и притиска хранопровода и трахеята, което води до затруднение при дишане и преглъщане
Ø при съмнение за прогресивен злокачествен процес

*Пациентът трябва да бъде запознат с рисковете, които крие всяка операция на щитовидната жлеза, защото тя играе огромна роля в основния жизнен обмен и метаболитната активност на целия организъм, включително и мозъка. При оперативно премахване на жлезата е необходимо пациентът доживотно да е под наблюдение и хормонално лечение.

Най-новата технология:

Терапия HIFU е нов неинвазивен метод за отстраняване на доброкачествените възли на житовидната жлеза. Чрез високоинтензивен фокусиран ултразвук се постига аблация само в клетките на възела, без да се засягат околните здрави тъкани. HIFU e много добра алтернатива на инвазивната хирургия, защото съхранява органа и има по-малък риск от усложнения. При необходимост процедурата може да бъде повторена.

Системата Echopulse, произведена от компанията Theraclion,  е одобрена в Европа, Русия и Корея за лечение на възли на щитовидната жлеза.

Най-близката клиника, за която може да имате нашето съдействие, се намира в Букурещ, Румъния. За контакти email: hursamed@gmail.com

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си! А ние ще продължаваме да Ви информираме за всяка новост, свързана с терапия HIFU. За да не пропуснете нито една от новите ни публикации, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл.

Тук сме приготвили още няколко интересни неща за вас:



Миоми и усложнения
Лечение на есенциален
тремор с HIFU
Фокусиран ултразвук при
лечение на сърдечно-съдови
заболявания

Няма коментари:

Публикуване на коментар